Dejte si na Istrii štamprle…olivového oleje

10.6.2015 Honza Blažek , 0 komentářů

Olivová stezka

Pěstování oliv má na Istrii doslova tisíciletou tradici, kvalitu zdejšího olivového oleje opěvoval již antický epigramik Marcus Valerius Martialis.

Napadlo by vás doma odlévat olivový olej do štamprlat?

V poslední desetiletích dostala tato tradice nový impuls. Objevili se noví pěstitelé, kteří vysadili stovky a tisíce stromů, převzali moderní postupy a zkušenosti. Většina z producentů umožňuje ochutnávku a prodává v místě produkce. Gurmáni oceňují chuť istrijského olivového oleje, který je pikantnější než dalmatinský nebo z jiných oblastrí Středozemí. Znalci říkají, že je trochu i „bitter“.

4O4A1990Bembo

O pozici istriijského olivového oleje asi nejvíc vypovídá každoroční „bedekr“ Floas Oleia, tedy průvodce nejlepšími extrapanenskými olivovými oleji světa. Podle tohoto průvodce je Istrie druhá na světě co do počtu kvalitních výrobců olivových olejů, přičemž Floas Oleia registruje producenty ze 42 zemí světa z 5 kontinentů.

Většina z producentů umožňuje ochutnávku a prodává v místě produkce.

Ochutnávka olivového oleje – představuje obřad a nikdy nechybí zajímavý výklad o samotně farmě a rozdílech ochutnávaných olejů. Po degustaci je na každém, zda si koupí nějakou lahvičku pro domácí potřebu. Kvalita není levná, za menší lahev 0,25 l dáte u producentů například 7-8 euro, ale na tržnici zaplatíte víc. U výrobce je navíc jistě větší záruka kvality. Už jen to, že producent skladuje olej při teplotě například 15 stupňů Celsia, zatímco na trhu žhne kolem chorvatská letní třicítka.

4O4A1999Bembo

Líbil se vám článek? Nenechte si ho pro sebe:

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *