Od vraků až po skvělé exempláře – třeba Ferrari Alaina Delona!
Pěstování oliv má na Istrii doslova tisíciletou tradici, kvalitu zdejšího olivového oleje opěvoval již antický epigramik Marcus Valerius Martialis.
Napadlo by vás doma odlévat olivový olej do štamprlat?
V poslední desetiletích dostala tato tradice nový impuls. Objevili se noví pěstitelé, kteří vysadili stovky a tisíce stromů, převzali moderní postupy a zkušenosti. Většina z producentů umožňuje ochutnávku a prodává v místě produkce. Gurmáni oceňují chuť istrijského olivového oleje, který je pikantnější než dalmatinský nebo z jiných oblastrí Středozemí. Znalci říkají, že je trochu i „bitter“.
O pozici istriijského olivového oleje asi nejvíc vypovídá každoroční „bedekr“ Floas Oleia, tedy průvodce nejlepšími extrapanenskými olivovými oleji světa. Podle tohoto průvodce je Istrie druhá na světě co do počtu kvalitních výrobců olivových olejů, přičemž Floas Oleia registruje producenty ze 42 zemí světa z 5 kontinentů.
Většina z producentů umožňuje ochutnávku a prodává v místě produkce.
Ochutnávka olivového oleje – představuje obřad a nikdy nechybí zajímavý výklad o samotně farmě a rozdílech ochutnávaných olejů. Po degustaci je na každém, zda si koupí nějakou lahvičku pro domácí potřebu. Kvalita není levná, za menší lahev 0,25 l dáte u producentů například 7-8 euro, ale na tržnici zaplatíte víc. U výrobce je navíc jistě větší záruka kvality. Už jen to, že producent skladuje olej při teplotě například 15 stupňů Celsia, zatímco na trhu žhne kolem chorvatská letní třicítka.